Skip survey header

Ψηφιακώς Ενεργοποιούμενη Διαφάνεια και Εμπιστοσύνη Πολιτών

Εισαγωγή

Η παρούσα μελέτη αποτελεί αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας του φοιτητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Αριστομένη Γκρίτζαλη και τιτλοφορείται: «Πληροφοριακά Συστήματα Διαφάνειας για μια Ανοιχτή Διακυβέρνηση».
Η εργασία έχει στόχο να διερευνήσει το ανωτέρω θέμα συγκεντρώνοντας απόψεις μέσω ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο αυτό απευθύνεται σε πολίτες της ψηφιακής εποχής στη χώρα μας, δηλαδή άτομα που χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Ερευνητική μας επιδίωξη είναι να κατανοήσουμε πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την ψηφιακώς ενεργοποιούμενη διαφάνεια του Κράτους, πόσο καλά γνωρίζουν το σχετικό με αυτήν πληροφοριακό σύστημα «Διαύγεια» και ποιες είναι οι απόψεις τους για τη σχέση μεταξύ του συστήματος και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση. Τοιουτοτρόπως, ευελπιστούμε να συμβάλουμε στην επισήμανση των δυνατοτήτων και των προοπτικών του εν λόγω συστήματος, οι οποίες φέρονται να διαμορφώνουν το βαθμό αξιοπιστίας των δημοσίων αρχών. Άλλως, να εξαγάγουμε ένα συμπέρασμα για την ίδια την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ψηφιακώς ενεργοποιούμενης διαφάνειας και εμπιστοσύνης· είναι ευσεβής πόθος ή πραγματικό γεγονός που θα μπορούσε να υποβοηθήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις γι’ αυτήν;
Επιπλέον, αποπειρώμεθα να διερευνήσουμε την οπτική των πολιτών για τις λειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος «Διαύγεια» (https://diavgeia.gov.gr/), οι οποίες σχεδιάστηκαν προς αντιμετώπισιν της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης στο δημόσιο τομέα· έχουν διακριτό αποτέλεσμα, είναι ασήμαντες ή απλώς όχι αρκετές;

Λαμβάνοντας υπόψιν τους ανωτέρω ερευνητικούς στόχους, παρακαλούμε να αφιερώσετε 5’ από το χρόνο σας απαντώντας στα 38 ερωτήματα που ακολουθούν. Κάθε ερώτηση δηλοί μία θέση (πρόταση, άποψη, εκτίμηση), την οποία ο ερωτηθείς καλείται να αποδεχθεί/εγκρίνει ή απορρίψει/αρνηθεί. Ενδιαμέσως, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή ουδετερότητας/αβεβαιότητας.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο εκτενέστερου ερευνητικού άρθρου, με μέριμνα για την απόλυτη διασφάλιση της ανωνυμίας όσων συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή σας.
Survey Software powered by SurveyGizmo
Survey Software