Skip survey header

TOPPS-water protection

A TOPPS – az ECPA, NSZ vízvédelmi kérdőív bemutatása

A kérdőív célja, hogy támogassa az európai TOPPS-vízvédelmi programban résztvevő partnereinek munkáját, hogy a felszíni vizek esetleges növényvédő szer szennyezés kockázata csökkenjen. Meggyőződésünk, hogy a hatásos vízvédelem a szemlélet megváltozásával kezdődik, ennek érdekében pedig ismernünk kell a témával foglalkozó szakemberek véleményét.

A TOPPS egy rövidítés: Train Operators and Promote best Practices and Sustainability, jelentése: Felhasználók képzése és a leghatásosabb, fenntartható gyakorlatok alkalmazásának előmozdítása.

A TOPPS projekt célja a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatok (HMGy) fejlesztése és elterjesztése a gazdálkodók, tanácsadók és valamennyi érdekelt partner számára.

Az alábbi kérdőív kitöltésében számítunk valamennyi érintett mezőgazdasági és vízvédelmi tevékenységet folytató, támogató részvételére (pl. üzemi szaktanácsadók, gazdaszervezetek képviselői, tagjai, vízvédelmi szervezetek és hatóságok, vízvédelemmel foglalkozó szakértők), számukra készítettük és juttatjuk el kérdőívünket.

A TOPPS program 14 ország részvételével (ES, IT, FR, BE, DE, PL, NL, GR, RO, HU, SL, SK, PT, CZ) működik, a nemzeti Növényvédelmi Szövetségek koordinálásával, az ECPA (Európai Növényvédelmi Szövetség) támogatásával. (További információhoz keresse a www.TOPPS-life.org; https://hucpa.hu/topps/  honlapot).

A kérdőív feldolgozásával tájékozódni kívánunk az egyes országok tapasztalatairól és gyakorlati igényekről, hogy jobban megértsük a vízvédelem és mezőgazdaság közötti összefüggéseket.

Kérjük, hogy a kezdeményezés hatékonyságának növeléséhez osszák meg velünk tapasztalataikat. Biztosítjuk, hogy az eredményeket teljes anonimitásban kezeljük (a válaszok nem követhetők vissza a válaszadóhoz).

Kérjük, szánjanak néhány percet a kérdőív kitöltésére, ezzel segítve munkánkat. Az eredményeket a TOPPS program weboldalán jelentetjük meg.

Fogalmak:

Diffúz (nem pontszerű) szennyezések: A növényvédő szerek vizekbe történő esetleges bejutását főleg a szabadföldi alkalmazás okozhatja, elsősorban az időjárás (eső, szél, páratartalom), a talaj (típus, szerkezet) és a környezet (a vizektől való távolság, lejtés) befolyásolja a kockázatot. Fontos tényező továbbá a felszíni lefolyás, a talajerózió, a permetlé elsodródás és a bemosódás.

Pontszerű szennyezések: Az ilyen típusú szennyeződések főleg a gazdaságon belül alakulhatnak ki, mint pl. permetezőgép használat utáni mosása, feltöltéskor történő kifolyás és a megmaradt permetlé kezelése.

A kérdőív kitöltésének és visszaküldésének módszere:

Kérjük, olvassa el figyelmesen a kérdéseket és az ön véleményének legjobban megfelelő választ jelölje meg.

Két kérdéstípust talál:

a) Állítsa sorrendbe a javasolt válaszokat az Ön véleménye alapján. A legjobb vélemény kapja az 1, a második legjobb vélemény a 2 besorolást és így tovább.
(Hasonlóan a sportversenyekhez: az első kapja az arany, a második helyezett az ezüst, a harmadik a bronzérmet.)

b) A másik választípus esetén kérjük, sorolja be véleménye alapján a javaslatokat 5-től 1-ig. terjedő skálán. Az 5 képviseli a legfontosabb/leghatékonyabb eljárást, az 1 besorolást kapja a hatástalan megítélés.

Amikor az első oldalt befejezte folytassa a Következő gomb megnyomásával a következő oldalon.

A kérdőív befejezésekor kérjük, nyomja meg a Elfogad gombot.

A gomb megnyomásával a kitöltött kérdőívek az összesítésében és szakmai kiértékelésben résztvevő partnerhez a spanyolországi University of Catalunya (Katalóniai Egyetem) és Better Decisions konzultánsokhoz kerülnek, aki a kérdőívek anonim, név nélküli feldolgozásáért és az eredmények közléséért felelős.