Skip survey header

Kaubanduspoliitika uuendamise küsimustik

EL-i kaubanduspoliitika uuendamise küsimustik

Rahvusvaheline kaubandus mõjutab nii meie kui ka meie rahvusvaheliste partnerite heaolu. COVID-19 kriisis oli EL haavatavus üks suuremaid. 35 miljoni eurooplase töökohad olenesid ekspordist ja 16 miljoni eurooplase töökohad välisinvesteeringutest – ehk üks töökoht seitsmest sõltub ekspordist.
Euroopa Komisjon kujundab COVID-järgse Euroopa taastumisprotsessi kontekstis  uut väliskaubandus- ja investeerimispoliitikat – mida EL suhetes kolmandate riikidega rakendab ühtsena. Poliitika koostamisele eelneb juba praegu käivitunud konsultatsiooniprotsess, et  leida vastused küsimustele  kuidas EL saaks kaasa aidata majanduse taastumisele, EL konkurentsivõime tõstmisele ning euroopalike väärtuste levitamisele.  Eriti oodatakse tagasisidet eksportivatelt väikese- ja keskmise suurusega ettevõtetelt VKE-delt., sest soovitakse kindlaks teha, kuidas kaubanduspoliitika saaks  neid välisturgudele sisenemisel  toetada. Konsultatsioonide tulemusena valmiv kavandatav poliitika ülevaade määrab Euroopa Liidu kaubanduse ja investeerimispoliitika suuna ja sisu järgnevateks aastateks (praegu kehtiv on kinnitatud 2015 detsembris).

Pärast väliskaubanduse valdkonna huvigruppidelt  tagasiside saamist koostatakse aasta lõpus ka asjakohane kokkuvõte. 
Täpsemalt on protsessi kirjeldatud siin https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/et/ip_20_1058 .

Komisjon algatas 16. juunil 2020.a. konsultatsioonid partneritega https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/june/tradoc_158779.pdf  milles on kirjeldatud uuenevad väliskaubanduspoliitika teemad ja esitatud 13 küsimust. Küsimused, mis asuvad konsultatsiooniteate tekstis, aitavad suunata arutelu fookust ja lihtsustada konsultatsiooniprotsessi tulemusteni jõudmist.  

Siit on leitav konsultatsiooniteade koos seletustega: https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2020/july/tradoc_158876.pdf  

Vastuseid ootab Komisjon kuni 15. septembrini